
Hoe kom ik hoger in Google?
3 september 2021
Waarom SEO optimalisatie onmisbaar is voor je bedrijf
8 november 2022Wat is SEO en waarom is dat zo belangrijk?
Wat houdt SEO precies in? Eigenlijk is het simpelweg een afkorting voor Search Engine Optimization. Oftewel: het verbeteren van de positie van jouw website in de zoekmachine. Scoren in Google is inmiddels een topprioriteit geworden in de marketing. En scoren, dat doe je dus met SEO. Maar wat is SEO? Wat kan je ermee en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel leggen we dat allemaal uit!
In dit artikel lees je:
- SEO & SEA betekenis
- Wat zijn SEO teksten?
- H1 & H2
- Content en alt-tags
- Inhoudsopgave
- SEO specialist teksten laten schrijven
- Hoe werkt copywriting
- Tekstschrijver inzetten
- On page en off page optimalisatie
- Content SEO
- Metateksten
- Paginatitels
- Headers
- Menustructuur
- URL-structuur
- Content
- Afbeeldingen
- Technische SEO
- 404-pagina’s
- Websitesnelheid
- SSL
- Mobielvriendelijkheid
- Lokale SEO
- Off page SEO
- Linkbuilding
- Content SEO
- Waarom SEO-tekst analyse van website in WordPress met Yoast plug-in
Wat betekent SEO / SEA
Bij SEO gaat het dus om zoekmachineoptimalisatie. Hoe hoger jouw positie in Google, hoe groter de kans is dat erop geklikt wordt. Ga je goed om met SEO en heb je de juiste posities bereikt voor de juiste zoekwoorden, dan trek je structureel nieuwe bezoekers naar je website. Helemaal gratis! Het is daarmee een organische manier richting een hogere positie in Google.
Wil je nog meer leads genereren en heb je daar best wat geld voor over? Dan is SEA een mooie aanvulling op SEO. SEA staat voor Search Engine Advertising: een betaalde manier voor het verbeteren van je Googlepositie. In feite is SEA een manier van adverteren, bijvoorbeeld via Google Ads.
Zeker voor CEO’s is het krijgen van websitebezoekers vanuit Google belangrijk. Bezoekers die via Google komen zijn namelijk vaak interessanter. Ze zijn al direct geïnteresseerd in jouw product of dienst: ze hebben er immers zelf naar gezocht op Google. Dat werkt een stuk effectiever dan het contacteren van potentiële klanten die niet direct op zoek zijn naar jou
Wat zijn SEO teksten?
Bij SEO komen een hoop verschillende aspecten kijken. Google is bijvoorbeeld gek op gebruiksvriendelijke, snel-ladende webpagina’s die geschikt zijn voor allerlei devices. Maar er komt meer bij kijken: een heel belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie is het schrijven van SEO teksten. Dat zijn teksten waarin precies die woorden terugkomen waar mensen op zoeken. Je kunt miljarden verschillende zoekwoorden intoetsen in Google. Meer nog zelfs! Zeker als je ook alle complete zinnen of vragen meetelt.
Bij het doen van zoekwoordonderzoek zien we dan ook lange en korte zoekwoorden langskomen. De langere termen noemen wij long-tail zoekwoorden. Omdat deze termen vaak door minder concurrenten worden gebruikt, zijn ze een goede toevoeging aan je SEO tekst. Daarnaast heb je nog short-tail zoekwoorden. Op deze kortere zoekwoorden wordt vaker gezocht, maar de concurrent weet dit helaas ook. Succes bereiken in Google is met short-tail zoekwoorden dan ook lastiger.
Maar alleen het toevoegen van zoekwoorden op je website volstaat niet. Voor het goed presteren in Google schrijf je jouw SEO tekst op een heel specifieke manier. De zoekmachine is namelijk superslim: gebruik je wél de juiste zoekwoorden, maar voegt je webpagina geen waarde toe voor de klant of kopieer je zinnen van de concurrent? Dan komt dat je Googlepositie helaas niet ten goede.
Een SEO specialist weet exact hoe hij of zij invulling moet geven aan een tekst die goed samenwerkt met het algoritme van Google. Ben je benieuwd hoe? Hieronder bespreken we een aantal tips voor de ideale SEO tekst.
De titel en tussenkoppen
Maar wat doet het algoritme van Google precies? Het maakt bijvoorbeeld de titel (H1) en tussenkoppen (H2) in een SEO tekst belangrijker dan de lopende tekst. Heb je een mooi zoekwoord gevonden waar je op wil ranken? Plaats deze term dan zeker zo ver mogelijk vooraan in je H1 of H2.
Op het voorbeeld hieronder is het long-tail zoekwoord bijvoorbeeld ‘social media kanalen’. Heb jij al kunnen achterhalen wat het focuszoekwoord is van het artikel dat je nu leest? 😉

Content
Naast de titels en tussenkoppen is ook content een belangrijk onderdeel van SEO. Bij foto’s die je invoegt op je website voeg je namelijk gemakkelijk een titel en alt-tekst toe. Een alt-tekst wordt ook wel een alt-tag genoemd. Het is in feite een korte samenvatting van wat te zien is op de afbeelding.
Je website laat de alt-tekst zien wanneer je afbeelding niet zichtbaar is. Daarnaast is een alt-tekst, of alternatieve tekst, ook erg handig voor blinden of slechtzienden. Maar daar blijft het niet bij: zoekmachines als Google ‘lezen’ je alt-tag en indexeren hem op basis daarvan. Wel zo handig met het oog op een goede ranking van je nieuwe blog! Voeg dus zeker foto’s toe en geef je artikelen meer body.
Maar content beperkt zich natuurlijk niet alleen tot afbeeldingen en alt-teksten. Juist ook de omvang van het artikel zelf is van belang. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat langere blogs met meer content beter presteren in de hogere posities. Sterker nog: alle top 10 posities bevatten gemiddeld tussen de 2000 en de 2500 woorden. Net als dit artikel trouwens. 😉

Inhoudsopgave
Wist je dat goedwerkende interne links je website helpen richting die betere positie in Google? Het maakt je niet alleen beter vindbaar; doorlinken naar je eigen tussenkoppen of contactpagina’s maakt je website bovendien een stuk gebruiksvriendelijker.
Daarom een hele handige SEO tip: voeg een inhoudsopgave toe aan je blog. Op deze manier maak je het artikel overzichtelijk voor zowel Google als voor de lezer. Het zijn namelijk weer een aantal extra linkjes.
Waarom een SEO specialist teksten laten schrijven?
Een digitaal tekstje schrijven kan bijna iedereen. We doen het regelmatig op social media of gewoon in onze mailbox. Maar helaas: hoe graag we ook willen roepen dat iedereen kan schrijven, Google is het waarschijnlijk niet met ons eens. Want hoe schrijf je een duidelijke, goedlopende tekst zonder taalfouten? En hoe maak je hier de ideale SEO tekst van?
Het schrijven van een goede SEO tekst gaat verder dan wat zoekwoorden in je blog plaatsen. En zelfs al zou je het wel kunnen: waar haal je de tijd vandaan? Gelukkig hebben we daar copywriters voor. Laat je jouw teksten schrijven door een ware SEO specialist, dan hoef je aan de kwaliteit niet meer te twijfelen.
Hoe werkt copywriting?
Een copywriter is niet zomaar een tekstschrijver. Hij of zij is meestal gespecialiseerd in het schrijven van SEO teksten en het aanzetten van de lezer tot actie. Oftewel: het gaat om de kunst van het overtuigen. Je hebt natuurlijk weinig aan een tekst zonder doel. Vaak wil je dat de lezer contact opneemt, een offerte aanvraagt of een product aanschaft.
Tekstschrijver inzetten
De toegevoegde waarde van het inzetten van een ervaren tekstschrijver is niet alleen de tekst zelf, maar vooral het resultaat ervan. Teksten uitbesteden kost je misschien een beetje, maar het levert je uiteindelijk een stuk meer op.
Het verschil tussen on page en off page optimalisatie en technische SEO
Bij SEO kan je kijken naar zowel de off page SEO als de on page SEO. Hou je overal rekening mee, dan heb je meer kans op echt succes. Maar wat zijn on page en off page optimalisatie?
Off page SEO & On page SEO
De naam verraadt het misschien al een beetje. Bij on page optimalisatie kijk je naar alles wat rechtstreeks op jouw website geoptimaliseerd kan worden. Dat gaat bijvoorbeeld over je content, zoals je teksten en visuals, maar ook over de technische optimalisatie van je website.
Bij off page SEO gaat het enkel en alleen om technische optimalisaties, maar wel op een andere manier. Off page optimalisaties brengen grote voordelen met zich mee, maar zijn niet zichtbaar voor de websitebezoeker.
Content SEO
In dit artikel schreven we al eerder over het belang van content voor de SEO. We bespraken bijvoorbeeld de alt-teksten, afbeeldingen en SEO teksten. Maar er is meer. Waar moet je allemaal aan denken als we het hebben over SEO content?
Bij content moet je in dit geval denken aan:
- Metateksten;
- Paginatitels;
- Headers;
- Menustructuur;
- URL-structuur;
- Content;
- Afbeeldingen.
Al deze vormen van SEO content lichten we hieronder kort toe.
Metateksten
Een metatekst is een beschrijving en een titel die in Google zichtbaar is. Deze meta-informatie krijgt de potentiële klant te zien in de Google zoekmachine. Heb jij zelf deze pagina via Google gevonden? Als het goed is, zag je dan de volgende metateksten in je scherm:
Wat is SEO? Alles over zoekmachineoptimalisatie | Social Road
Waarom is SEO belangrijk? Wat houdt SEO in en hoe krijg jij een hoge Googlepositie? | Uitleg, voorbeelden en tips | Online marketing bureau | Gratis SEO audit
Maar hoe schrijf je goede metateksten? Wanneer je met WordPress werkt, helpt de YOAST plug-in je met het op de juiste manier instellen hiervan. En dat is belangrijk, want metateksten zijn een van de belangrijkste zaken die jou helpen met goed scoren qua SEO.
Paginatitels & Headers
Zoals eerder genoemd, zijn de H1’s en H2’s volgens Google het allerbelangrijkste. Het Google algoritme neemt deze dan ook als eerste mee voor het bepalen van jouw positie in de zoekmachine. Een pagina wordt daarnaast gecrawld van boven naar beneden. Bespreek je meerdere onderwerpen in een blog? Zet dan het belangrijkste onderwerp, of het focuszoekwoord, zoveel mogelijk bovenaan.
Menustructuur & URL-structuur
Met behulp van interne links maak je duidelijk aan Google wat jouw belangrijkste pagina’s zijn. Dat doe je bijvoorbeeld in je menu- en URL-structuur. Hou dus bij het bepalen daarvan ook rekening met je meest belangrijke zoekwoorden.
Content
Schrijf je blogs of pagina’s altijd op basis van jouw zoekwoordenonderzoek. Laat bijvoorbeeld het woord of de zin verschillende keren terugkomen in de titels en de tekst. Heb je een belangrijke concurrent met een hogere Googlepositie? Kijk dan ook eens hoe zij het gedaan hebben.
Gluren bij de buren mag vaak niet 😉, maar nu wel, dus maak er goed gebruik van! Probeer minstens gelijkwaardige content te creëren als je concurrent. Heeft je concurrent 2000 woorden met 2 afbeeldingen? Probeer dan bijvoorbeeld eens 2500 woorden, 4 afbeeldingen en 1 video.
Afbeeldingen
Geef alle afbeeldingen op je website een titel en een alt-tekst. Hiermee laat je Google duidelijk zien waar de afbeelding over gaat. Verwerk vervolgens het gewenste zoekwoord in de alt-tekst en de afbeelding titel. Zo vindt men je niet alleen maar op basis van je blog, maar ook op de bijbehorende afbeelding. Maar let op: gebruik wel telkens een gevarieerde tekst bij de afbeeldingen. Twee afbeeldingen met dezelfde alt-tekst verminderen je SEO positie.
Technische SEO
In sommige gevallen moet een SEO specialist wat technischer aan de slag. Bijvoorbeeld wanneer de snelheid van jouw website beter kan of er zich vaak foutmeldingen voordoen. Dit soort optimalisatietaken noemen we technische SEO. Bij technische SEO moet je denken aan:/p>
- 404-pagina’s
- Snelheid website
- SSL
- Mobile friendly
Vermijd 404 pagina’s
Komen klanten nog regelmatig terecht op jouw 404-pagina? Dat is slecht nieuws. Google bestraft website met pagina’s die niet gevonden kunnen worden.

Snelheid website
Ook een snelle website is voor Google erg belangrijk. Heb je geen idee hoe snel jouw website nu is? Dan kun je dat testen met de Google page speed tool. Voor het verbeteren van de snelheid van je website zijn verschillende opties. Zo kan je onnodige content verwijderen of kiezen voor een lagere kwaliteit afbeeldingen. Werkt jouw website snel en efficiënt? Dan ben je makkelijker vindbaar in Google.
SSL
Is jouw website gebouwd op basis van HTTP of HTTPS? Mocht dit HTTPS zijn, dan heb je geluk, want dan is jouw website geschikt voor een SSL-certificaat. SSL staat voor secure sockets layer. In feite is het een bestand dat zorgt voor een betere beveiliging van de gegevens op jouw website. Gelukkig houdt Google van veilige websites. Hierom krijgen websites met een SSL-certificaat prioriteit.
In het website-onderhoud pakket van Social Road zit een standaard SSL-certificaat. Als jouw website hierover beschikt dan zie je dat aan het slotje dat voor de URL staat, zoals op de afbeelding hieronder.

Mobile friendly
We surfen tegenwoordig het internet af met allerlei verschillende devices. Zeker onze smartphones hebben we continu op zak. Niet gek ook dat de meeste zoekopdrachten worden gedaan met een telefoon! De afgelopen jaren nam het aantal websitebezoekers per telefoon enorm toe.
Je komt er dus niet meer onderuit: ook jouw website moet mobielvriendelijk zijn om te scoren in Google. Wij maken alle websites dan ook altijd mobielvriendelijk.
Local SEO ofwel lokale SEO
Naast nationaal kun je ook lokaal scoren in Google. Kies hiervoor bijvoorbeeld zoekwoorden die lokaal veel gebruikt worden of betrekking hebben op jouw woonplaats of werkgebied. Op die manier kom je direct dichter bij je doelgroep en bereik je de juiste mensen. Zeker wanneer je hiermee ook nog op een nummer 1 positie terechtkomt.

Off page SEO
Off page SEO is duidelijk anders dan on page SEO. Off page SEO gaat over alles wat buiten de website om gebeurt aan SEO. Linkbuilding is daarin een belangrijk thema. Doe je aan linkbuilding, dan ben je eigenlijk bezig met het verzamelen van externe links. Hoe meer externe links je hebt, hoe hoger je websiteautoriteit. Deze websiteautoriteit vindt Google weer belangrijk en koppelt dit aan je positie in de zoekresultaten.
Linkbuilding
Maar let op: het lukraak plaatsen van links op pagina’s is geen goed idee. Bij linkbuilding moet je wel aan een aantal eisen voldoen. De geplaatste links moeten allereerst uniek zijn. Oftewel: 100 keer linken naar hetzelfde domein heeft een averechts effect.
Daarnaast moet de link relevant zijn. Dit betekent dat wij als online marketing bureau links moeten creëren die gaan over ons vakgebied. Links over hondenkoekjes zouden in ons geval niet relevant zijn.
Als laatste moet de link kwalitatief genoeg zijn. Dat wil zeggen: het domein dat naar jou linkt, heeft zelf ook een goede autoriteit. Een link die niet kwalitatief is, draagt weinig bij aan jouw Googlepositie.
Waarom SEO-tekst analyse van website in WordPress met Yoast plug-in?
Hopelijk heb je wat lessen kunnen halen uit dit artikel. Want hoe staat het eigenlijk met jouw website?
Zorg altijd dat je jouw website SEO-proof inricht. Daarbij hoort ook het schrijven van teksten op basis van het zoekvolume. Heb je alle SEO-optimalisaties achter de rug? Dan zul je zien dat je op termijn een goede positie verovert in Google.
Aan de hand van een SEO audit achterhaal je gemakkelijk hoe jouw website scoort in Google. Maar wat kost een SEO audit eigenlijk? Bij ons niks! Hebben we je interesse gewekt? Laat dan een SEO analyse uitvoeren via onderstaande button!

Over de schrijver
Roald Mulder
Online Marketeer
Wil je meer weten over social media? Dan moet je Roald bellen! Dagelijks houdt hij zich bezig met de nieuwste social strategieën en content. Van pakkende video’s tot converterende landingspagina, Roald helpt jou als ondernemer te groeien via het internet.